Frank Oosthoek Trainingen Blog


Welkom op mijn blogpagina. Hier zal ik regelmatig verhalen en belevingen met jullie delen. "De Magische Auto"

Als ambulancemedewerker beleef je vaak intense momenten, maar soms biedt het leven je ook onverwachte en leuke ervaringen. Dit is het verhaal van zo'n bijzonder moment "De Magische Auto" van NPO Zeppelin, samen met de nieuwsgierige Julie. Julie was altijd al benieuwd geweest naar het werk in een ambulance, en haar wens werd op een wel heel magische wijze vervuld.

In het programma de "Magische Auto" kunnen kinderen hun droom uitlaten komen door op een magische knop te drukken. Zo ook Julie die opeens in onze eigen ambulance verscheen, klaar voor een onvergetelijke reis.

Terwijl Julie vol enthousiasme vragen stelde en meer leerde over ons werk als ambulancemedewerkers, ontvingen mijn collega Thirza en ik een spoedmelding. We snelde ons naar het adres waar we een jongen aan troffen die door zijn vrienden in het gips was gezet als een onschuldige grap.

We vonden hem liggend op een bank in een tuin met gips om zijn armen en borst met heel veel jeuk. Wij besloten, na overleg met Julie, om hem op onze brancard snel naar de dokter te brengen. Aangekomen bij de dokter was Julie vastberaden om de jongen om uit zijn benarde situatie te bevrijden, super hulpvaardig en bewonderenswaardig om te zien.

Aan het einde van deze avontuurlijke dag keerde Julie terug naar haar eigen wereld, en vervolgde wij onze dienst.

Het avontuur met Julie in de "Magische Auto" diende als een herinnering dat het leven vol verrassingen zit, en dat het belangrijk is om open te staan voor bijzondere momenten. Als ambulancemedewerker besef ik dat zelfs in de meest onverwachte situaties een glimlach en hulpvaardigheid een groot verschil kunnen maken.De Kracht van Overleven

Het vermogen om te overleven is een intrinsiek deel van ons mens-zijn. Het zit diep in onze genen, een erfenis van generaties die voor ons kwamen. Het is de drijvende kracht achter onze veerkracht en vastberadenheid, zelfs in de moeilijkste tijden.

Wanneer we geconfronteerd worden met tegenspoed, met obstakels die onoverkomelijk lijken, beseffen we vaak niet welke ongelooflijke kracht er in ons schuilt. Het is pas als we geconfronteerd worden met de proef op de som, dat we ontdekken tot welke buitengewone daden we in staat zijn.

Overleven gaat niet alleen over fysieke kracht, maar ook over mentale weerbaarheid. Het is het vermogen om stand te houden, zelfs als alles om ons heen in duigen valt. Het is de hoop die ons voortstuwt, de liefde die ons verenigd en de moed die ons inspireert.

Overleven is niet altijd een heroïsche daad, maar eerder een dagelijkse keuze om door te gaan, om te blijven vechten, ongeacht de omstandigheden. Het is het besef dat het leven, hoe fragiel het ook kan zijn, altijd de moeite waard is om te koesteren.

 

Dus, laten we de kracht van overleven in onszelf erkennen en eren. Laten we beseffen dat we sterker zijn dan we denken, dat we in staat zijn om te volharden en te groeien, zelfs te midden van de donkerste stormen. En laten we, in het besef van onze eigen veerkracht, degenen om ons heen aanmoedigen om nooit de hoop op te geven, want in overleven vinden we de kern van ons menselijk zijn. 

Wereld Hart Dag: Samen Streven Naar Hartgezondheid

Op 29 september wordt Wereld Hart Dag over de hele wereld gevierd. Dit is een belangrijke dag gewijd aan het vergroten van het bewustzijn rond hart- en vaatziekten en het bevorderen van hartgezondheid. Het doel is om mensen te informeren over risicofactoren, preventie en het nemen van stappen om een gezond hart te behouden. Hieronder duiken we dieper in op de betekenis van Wereld Hart Dag en waarom het belangrijk is.

Waarom Wereld Hart Dag?

Hart- en vaatziekten, waaronder beroertes en hartaanvallen, zijn wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van sterfte. Miljoenen mensen worden elk jaar getroffen door deze aandoeningen. Het goede nieuws is dat veel van deze aandoeningen kunnen worden voorkomen en beheerst door middel van gezonde levensstijlkeuzes.

Wereld Hart Dag werd voor het eerst gelanceerd in 2000 door de World Heart Federation (WHF) als een wereldwijd bewustmakingsinitiatief. Sindsdien hebben talloze organisaties en individuen over de hele wereld deelgenomen aan evenementen en initiatieven om aandacht te vragen voor dit belangrijke gezondheidsprobleem.

Het Belang van Hartgezondheid

Een gezond hart is essentieel voor een gezond leven. Het hart is een krachtige spier die verantwoordelijk is voor het pompen van bloed en zuurstof naar alle delen van het lichaam. Wanneer het hart goed functioneert, kunnen we genieten van een actief en energiek leven. Maar hartaandoeningen kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en beperkingen.

Het goede nieuws is dat veel risicofactoren voor hart- en vaatziekten kunnen worden beheerst. Deze omvatten het aannemen van een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging, het vermijden van roken en het beheersen van hoge bloeddruk en diabetes. Bewustwording van deze factoren is een belangrijke stap naar het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

Wat Kunnen We Doen op Wereld Hart Dag?

Wereld Hart Dag biedt een gelegenheid om actie te ondernemen en ons streven naar een gezond hart te versterken en herinnert ons eraan dat we de sleutel tot onze eigen hartgezondheid in handen hebben. Door bewuste keuzes te maken en het bewustzijn te vergroten, kunnen we een gezonder hart en een gezonder leven nastreven. Laten we op 29 september en het hele jaar door ons inzetten voor een gezonder hart voor onszelf en voor anderen.

Onthoud: "Een gezond hart is een gelukkig hart."

Bron: HartstichtingGraag deel ik deze ervaring van Rianne Doorn, een jonge oefentherapeute bij PMI Rembrandt Fysiotherapie

 

 “Gistermiddag aan het eind van de dag tussen mijn twee laatste patiënten in hoorde ik een collega die in de zaal om hulp riep. Ik ben er snel heen gerend om te kijken wat er aan de hand was. Er lag een patiënt op de grond met haar ogen open, maar met een lege blik. Mijn collega zegt: 'jij hebt de reanimatiecursus gehad' en doet een stap opzij. Ik ben bij de patiënt neergeknield en heb gevraagd of ze mij hoorde. Ze reageerde niet.

Gelukkig zag ik meteen dat ze wel een ademhaling had en heb ik haar in de stabiele zijligging gedraaid, toen begon ze te kokhalzen. Tussendoor heb ik gevraagd of er bijzonderheden waren die ik moest weten.

Dat ik net bij jou een reanimatiecursus had gevolgd gaf me vertrouwen. Ik bleef rustig en had het idee dat ik goed wist wat ik moest doen en waar ik op moest letten, dit gaf mij een zeker gevoel, ondanks de spanning en adrenaline

Dus bedankt daarvoor!”

 

PMI Rembrandt Fysiotherapie “6 minuten, het verschil tussen leven en dood”
 
Wanneer er een circulatiestilstand optreed stopt de bloedvoorziening voor het lichaam en raken vitale organen evenals de hersenen zonder zuurstof. Dit betekend dat elke seconde telt en binnen 6 minuten begonnen moet worden met adequaat reanimeren, maar waarom?

Als de hersenen door die circulatiestilstand geen zuurstof meer krijgen, stoppen ze binnen enkele seconden met functioneren waardoor het slachtoffer snel het bewustzijn verliest. Het kleine voordeel is dat de hersenen een noodvoorraad zuurstof van 3 minuten hebben, echter naarmate het zuurstoftekort langer duurt worden eerst de kwetsbare hersendelen aangetast (hersenschors en slaapkwab) wat betekend dat geheugen en cognitie als eerste worden beschadigd. Naarmate het zuurstoftekort voortduurt sterven steeds meer hersendelen af en na 9 minuten spreekt men van hersendood.

Een Witnessed arrest (getuigen zijn van een hartstilstand) is voor het slachtoffer de meest ideale situatie als er door de getuige direct adequaat wordt gehandeld want, mede door de noodvoorraad zuurstof en het gelijk opstarten van de reanimatie (bijvoorkeur dus binnen 3 minuten), zal hersenschade zoveel mogelijk beperkt blijven en is er nadien nog kans op herstel.

Helaas heeft niet iedereen dit geluk en daarom is het van cruciaal belang te streven een reanimatie op te starten binnen 6 minuten. Een goede outcome voor de patiënt is dan in veel gevallen nog steeds zoveel mogelijk gewaarborgd.

                               Bron: American Heart Association“Hoe verhoudt leeftijd zich t.o.v. adequaat reanimeren”…die vraag hield mij al een tijdje bezig totdat ik afgelopen week een gemêleerde groep de basis reanimatietraining mocht geven.
Na een voorstelronde, korte uitleg van het doel van deze avond en de reanimatiepresentatie ging de groep om de beurt aan de slag met Harry de reanimatiepop. Tussen de aanwezigen zat een oudere heer waar ik terdege van onder de indruk raakte. Deze heer, laten we hem voor dit moment Kees noemen, had 30 jaar geleden voor het laatst een reanimatietraining gevolgd en was erg gemotiveerd om dit weer op te pakken. Want, zoals hij zei, “iemand helpen in nood kan zijn leven redden” en dat is waar Kees voor staat.
Toen Kees aan de beurt was nam hij plaats aan de zijde van Harry de pop, paste op de juiste wijze de 10 seconden kijken, luisteren en voelen techniek toe en begon, bij geen ademhaling, op een indrukwekkende manier te reanimeren. Juiste snelheid, juiste diepte, met gestrekte armen, zo uit het boekje…let wel… Kees is 78 jaar.
Ik bedacht me op dat moment dat als ik ter plekke onwel zou worden, ik graag Kees aan mijn zijde zou willen hebben. Want mijn kans op een goede outcome, als je op deze wijze wordt gereanimeerd, zou zeker kans van slagen hebben.

Mijn conclusie is dat als je de drive hebt om je medemens in nood te helpen, leeftijd absoluut geen rol hoeft te spelen en je nooit te oud bent om goed te leren reanimerenšŸ˜‰.Deze week heb ik bij het VUMC in Amsterdam mijn instructeursschap "Stop de bloeding red een leven" behaald. Deze training stond nog op mijn to do lijst aangezien er jaarlijks in Nederland gemiddeld 3500 mensen overlijden aan de gevolge van verwonding waarvan 40% door verbloeding. Denk hierbij aan ongevallen in de privésfeer en bij bedrijven maar ook bij geweldsdelicten. Ondanks de snelle inzet en alarmering van onze ambulancediensten zijn de politie, brandweer of omstanders vaak sneller bij het slachtoffer. Dat maakt het zinvol dat niet-medische hulpverleners weten hoe ze ernstig bloedverlies moeten en kunnen behandelen.

Vanaf nu is deze training ook te volgen bij Frank Oosthoek Trainingen.

VUMC main campusHartslag Nu

HartslagNu is het reanimatie oproepsysteem van Nederland

De eerste zes minuten

Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal. Als je binnen deze minuten reanimeert en een AED gebruikt, is de overlevingskans en leven met minimale schade het grootst. Een ambulance kan er niet altijd binnen 6 minuten zijn. Als burgerhulpverlener kun jij dat wel! Je start met reanimeren totdat de professionele hulpverlening het overneemt.

Hoe werkt het oproepsysteem?

Als via 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, roept HartslagNu automatisch burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer op. Zij krijgen een oproep op hun telefoon met de vraag om direct naar het slachtoffer te gaan om te reanimeren of eerst een AED op te halen. Zij reanimeren net zo lang totdat de professionele hulpverlening het overneemt.

Wie kan burgerhulpverlener worden?

Ben jij 18 jaar of ouder en heb jij in de afgelopen twee jaar een erkende reanimatietraining gevolgd? Dan kun jij je als burgerhulpverlener aanmelden bij HartslagNu. Ben je professioneel hulpverlener? Ook dan is aanmelding van harte welkom!

Bron:  HartslagnuDe "Keten van overleven" 

De keten van overleven symboliseert de diverse schakels of keten onderdelen die samen tot een betere overleving leiden bij een hartstilstand. Elke keten is zo sterk als zijn zwakste schakel en hoofddoel is dan ook om iedere schakel van de keten zo sterk mogelijk te maken om tot een optimaal resultaat te komen.

Voorkomen is beter dan genezen. In de keten van overleven is het dan ook essentieel om niet alleen vroegtijdig een daadwerkelijke hartstilstand te herkennen, maar ook om ziektes die een oorzaak kunnen zijn van een hartstilstand tijdig te herkennen en te behandelen voordat een hartstilstand optreedt. Denk bijvoorbeeld aan het slachtoffer met pijn op de borst als gevolg van een hartinfarct. Indien niet adequaat wordt opgetreden kan er een hartstilstand ontstaan, wat voorkomen kan worden door vroegtijdige behandeling van het hartinfarct in het ziekenhuis.

Indien een hartstilstand wordt vastgesteld is het noodzakelijk om direct, zonder vertraging hulpdiensten te waarschuwen, zodat de keten van overleven vroegtijdig wordt opgestart en tijd kan worden gewonnen. Het (leren) herkennen van een ademstilstand, agonale ademhaling en een circulatiestilstand is cruciaal.

Direct 1-1-2 (laten) bellen

Bij een bewusteloos slachtoffer moet direct 1-1-2 worden gebeld, omdat een ambulance altijd nodig is. Soms kunt u reanimatie voorkomen door tijdig een hartprobleem te herkennen. Slachtoffers hebben bij hartklachten meestal pijn op de borst, vaak uitstralend naar arm, kaak of rug. Deze pijn duurt ook in rust langer dan vijf minuten. Soms transpireren ze hevig en zijn misselijk. Alarmeer in zulke situaties ook direct 1-1-2.

Direct reanimeren

Bij een circulatiestilstand vergroot de overlevingskans van een slachtoffer als direct met borstcompressies en beademing wordt gestart.

Vroeg defibrilleren

In de meeste gevallen van een circulatiestilstand pompt het hart niet meer effectief door een ernstige verstoring van het hartritme, het ‘kamerfibrilleren’. Het gevolg is dat het bloed niet langer door het lichaam circuleert (circulatiestilstand). Dan is de enige doeltreffende therapie het toedienen van een elektrische schok (defibrilleren). Als dit binnen enkele minuten na het ontstaan van de circulatiestilstand gebeurt, is de overlevingskans groot (meer dan 50%).

Vroege specialistische reanimatie

Ambulancezorgverleners zetten de reanimatie voort. Zij kunnen meer gespecialiseerde technieken toepassen en medicatie toedienen om het herstel te bevorderen. In het ziekenhuis wordt deze voortgezet.

Bron: Nederlandse Reanimatie Raad