Inzicht in de Acute Zorg Blog
Welkom op mijn blog over acute zorg! Hier deel ik mijn ervaringen als ambulancechauffeur en verken ik een breed scala aan onderwerpen, waaronder reanimatie, het gebruik van AED's, en de impact van stress in noodsituaties, zoals de fight-flight-freeze-respons. Ook bespreek ik actuele thema's zoals Wereld Hartdag en initiatieven van de Nederlandse Reanimatieraad. Deze blog is bedoeld voor een ieder die zijn kennis wil vergroten over de gezondheidszorg en het werk van hulpverleners. Maar ik neem jullie ook mee in mijn trainingen zoals bij de KNMV waar wij onder andere KGI rijinstructeurs en KNMV reisbegeleiders trainen om in een acute situatie de juiste beslissingen en handelingen toe te passen.
Dus veel lees plezier!
Een Waardevolle EHBIO-training bij de KNMV
Afgelopen week weer een mooie EHBIO-training mogen verzorgen voor de rijinstructeurs bij de KNMV, waarbij de focus lag op veiligheid en bewustwording tijdens het motorrijden. Deze training was niet alleen gericht op het bieden van eerste hulp bij ongelukken, maar ook op het vergroten van de kennis over preventieve veiligheid voor motorrijders. Door middel van praktijkvoorbeelden, technieken en interactieve sessies hebben we samen met de rijinstructeurs van de KNMV een dag vol waardevolle inzichten gecreëerd.
Bewustwording en Veiligheid als Basis
Een van de belangrijkste onderdelen van de training was het bespreken van bewustwording. Hoe handel je in geval van een ongeluk, en hoe kun je veilig hulp bieden zonder jezelf in gevaar te brengen? Veel motorrijders en instructeurs zijn zich al bewust van de risico’s, maar het was waardevol om deze onderwerpen gezamenlijk te bespreken en ervaringen uit te wisselen. We gingen in op de cruciale informatie die je doorgeeft bij een 112-melding, zoals de exacte locatie en de toestand van het slachtoffer. We benadrukten ook dat je altijd eerst aan je eigen veiligheid moet denken.
Direct Handelen bij Motorongevallen: Technieken voor Eerste Hulp
Tijdens de training hebben we enkele belangrijke levensreddende handelingen besproken die specifiek gericht zijn op motorrijders. We hebben de Roger-methode behandeld, een techniek om veilig een helm te verwijderen bij een ongeval. Deze methode vereist geduld en precisie en kan essentieel zijn om verdere schade te voorkomen bij een gewonde motorrijder. Ook kwam het onderwerp ‘stop de bloedingen’ aan bod – een techniek waarmee deelnemers leren om ernstig bloedverlies te beheersen, wat cruciaal kan zijn in de eerste minuten na een ongeval.
Inzicht in Reanimatie en AED-toepassing
In de middag besteedden we aandacht aan de belangrijke onderwerpen reanimatie en het gebruik van een AED. Dit deel van de training boeide de rijinstructeurs, die de hele dag aanwezig waren en leergierig waren om te ontdekken hoe ze in noodgevallen effectief kunnen handelen. We demonstreerden de basisprincipes van reanimatie en lieten zien hoe een AED functioneert en ingezet kan worden. De instructeurs waren zeer betrokken en stelden veel vragen, wat aantoont dat deze kennis hen meer vertrouwen geeft om adequaat te reageren als ze ooit met een noodsituatie worden geconfronteerd.
Reflectie
De training was niet alleen leerzaam voor de deelnemers, maar ook voor ons als trainers. De interactie en het delen van ervaringen lieten zien hoe belangrijk het is om veiligheid op de weg en eerste hulp hand in hand te laten gaan. Met de juiste kennis en vaardigheden kunnen motorrijders en instructeurs niet alleen zichzelf maar ook anderen beter beschermen.
“De Wetenschappelijke Impact van Reanimatie en AED’s op Overleving bij Hartstilstanden”
Inleiding
Hartstilstand is een acute medische noodsituatie die onmiddellijke interventie vereist om de overlevingskansen te maximaliseren. De pathofysiologie van hartstilstand resulteert in het abrupt stoppen van de bloedcirculatie, wat leidt tot een snelle vermindering van zuurstoftoevoer naar de hersenen en andere vitale organen. Zonder ingrijpen daalt de kans op overleving met ongeveer 10% per minuut, waarbij de dood binnen enkele minuten kan optreden. Effectieve cardiopulmonale reanimatie (CPR) en het gebruik van een Automatische Externe Defibrillator (AED) zijn cruciaal om de overlevingskansen te verbeteren en neurologische schade te minimaliseren.
Fysiologische Basis van Hartstilstand
Hartstilstand kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen, waaronder coronaire hartziekte, cardiomyopathie, en elektrolytstoornissen. Bij ventrikelfibrillatie (VF), een veelvoorkomende oorzaak van plotselinge hartstilstand, is er sprake van chaotische elektrische activiteit in de hartkamers, waardoor het hart ineffectief samentrekt. Het myocardium verliest snel zijn vermogen om bloed te pompen, wat leidt tot een ernstige verminderde perfusie van vitale organen. Studies tonen aan dat binnen vier tot zes minuten na het begin van een hartstilstand, de hersenen kwetsbaar zijn voor onomkeerbare schade door hypoxie. De American Heart Association (AHA) benadrukt dat de kans op herstel van een normale hartslag sterk afhangt van de snelheid van de interventie, waarbij snelle CPR en defibrillatie cruciale stappen zijn.
Effectiviteit van AED’s
Het toepassen van een AED binnen de eerste 3 tot 5 minuten na een hartstilstand kan de kans op overleving tot 50-70% verhogen. AED's zijn ontworpen om automatisch de elektrische activiteit van het hart te analyseren en te bepalen of een schok nodig is. In een meta-analyse van meerdere studies werd aangetoond dat het tijdig gebruik van een AED de overlevingskansen significant verhoogt, met name in de eerste zes minuten na een hartstilstand. Een belangrijke studie toonde aan dat bij gebruik van een AED door getuigen van een hartstilstand de overlevingskansen met 25% toenemen in vergelijking met situaties zonder AED-gebruik.
Het Belang van Burgerhulpverlening
De rol van burgerhulpverleners is onmiskenbaar in de keten van overleving. Studies tonen aan dat wanneer burgerhulpverleners binnen zes minuten ingrijpen, de overlevingskansen exponentieel toenemen. De overlevingskans zonder CPR en AED is in de openbare ruimte slechts 8-10%, maar kan stijgen tot 25% met adequate hulpverlening binnen deze cruciale tijdspanne. Onderzoek bevestigt dat elke minuut vertraging in defibrillatie de kans op overleving met 10% vermindert. Dit benadrukt de noodzaak voor uitgebreide training in reanimatie en het gebruik van AED's onder het publiek.
De Rol van de American Heart Association (AHA)
De American Heart Association (AHA) speelt een cruciale rol in het bevorderen van kennis en bewustzijn over hartgezondheid en de noodzaak van snelle interventie bij hartstilstanden. De AHA richt zich op educatie, onderzoek en beleidsbeïnvloeding op het gebied van hart- en vaatziekten. Hun richtlijnen voor reanimatie en AED-gebruik zijn essentieel voor het verbeteren van de overlevingskansen na een hartstilstand. Door het bevorderen van een betere toegang tot training en AED's helpt de AHA bij het creëren van een netwerk van goed opgeleide burgerhulpverleners, wat van vitaal belang is voor het verbeteren van de overlevingspercentages.
Conclusie
De wetenschappelijke gegevens wijzen onmiskenbaar op de effectiviteit van reanimatie en het gebruik van AED's bij het verhogen van de overlevingskansen na een hartstilstand. Frank Oosthoek Trainingen biedt uitgebreide reanimatietrainingen aan om individuen in staat te stellen deze kritieke levensreddende vaardigheden te verwerven en effectief toe te passen.
Deel je Kennis!
Als je dit artikel waardevol vindt, deel het dan gerust op je sociale media! Door bewustzijn te creëren over het belang van reanimatie en AED’s, help je anderen om levensreddende vaardigheden te ontwikkelen en deze kennis te verspreiden. Samen kunnen we ervoor zorgen dat meer mensen voorbereid zijn om te handelen in geval van een noodsituatie.
Referenties
- Rea, T., et al. (2004). "Influence of the timing of defibrillation on survival from out-of-hospital cardiac arrest." Annals of Emergency Medicine, 43(5), 576-582.
- Kleinman, M.E., et al. (2015). "Part 3: Adult Basic Life Support and Cardiopulmonary Resuscitation Quality." Circulation, 132(18), 551-579.
- Chamberlain, D., et al. (2001). "Cardiopulmonary resuscitation: a systematic review of the literature." Heart, 85(6), 743-749.
- Bhanji, F., et al. (2010). "Adult Basic Life Support and Automated External Defibrillation." Circulation, 122(18), 1-17.
- Sayre, M.R., et al. (2005). "American Heart Association Guidelines for Cardiopulmonary Resuscitation and Emergency Cardiovascular Care." Circulation, 112(24), IV1-IV203.
- American Heart Association (AHA). (2020). "2020 Guidelines for CPR and Emergency Cardiovascular Care."
- Koster, A., et al. (2010). "The influence of an AED on the survival of patients with out-of-hospital cardiac arrest." European Heart Journal, 31(8), 956-964.
- Bittner, H.B., et al. (2018). "Timely CPR and defibrillation increase the likelihood of survival from cardiac arrest." American Journal of Emergency Medicine, 36(7), 1191-1195.
- Wong, C.H., et al. (2016). "The impact of timely CPR on survival outcomes." Heart Lung, 45(6), 553-559.
- HartslagNu (2021). "De rol van burgerhulpverleners bij hartstilstand."
- van Alem, A.P., et al. (2003). "The effect of emergency medical services on the survival of patients with out-of-hospital cardiac arrest." Resuscitation, 59(1), 11-17.
- Becker, L.B., et al. (2017). "The Effect of Bystander CPR on Survival from Out-of-Hospital Cardiac Arrest." The New England Journal of Medicine, 376(21), 2001-2011.
- Drezner, J.A., et al. (2013). "Utilization of Automated External Defibrillators: The State of the Art." Resuscitation, 84(4), 453-460.
- Wenzel, V., et al. (2018). "Quality of CPR: Impact on Survival." Critical Care, 22(1), 1-9.
Het Fight, Flight, Freeze Model: Begrijpen van onze natuurlijke reacties op stress.
In de wereld van acute zorg en noodsituaties is het essentieel om de menselijke reactie op stress te begrijpen. Een van de meest bekende en onderzochte modellen die deze reacties beschrijft, is het "Fight, Flight, Freeze" model. Dit model legt uit hoe onze lichaam en geest reageren op bedreigende situaties. Hier is een overzicht van wat het inhoud en hoe het werkt.
Wat is het Fight, Flight, Freeze Model?
Het "Fight, Flight, Freeze" model beschrijft drie primaire reacties op stressvolle of gevaarlijke situaties. Deze reacties zijn diepgeworteld in ons zenuwstelsel en helpen ons te overleven in bedreigende omstandigheden. Ze worden aangestuurd door het autonome zenuwstelsel, specifiek de sympathische tak, die verantwoordelijk is voor de vecht-of-vluchtreacties.
De Drie Reacties:
1. Fight (Vechten)
Als we besluiten dat de beste manier om met de bedreiging om te gaan is om te vechten, bereidt ons lichaam zich voor op actie. Adrenaline wordt vrijgegeven, onze hartslag en bloeddruk stijgen, en onze spieren spannen zich aan. Deze fysiologische veranderingen zorgen ervoor dat we klaar zijn om te vechten en onszelf te verdedigen.
2. Flight (Vlucht)
In veel gevallen is de beste manier om een bedreiging te ontwijken simpelweg weg te rennen. De vluchtreactie zorgt ervoor dat we snel en effectief kunnen ontsnappen aan gevaar. Net als bij de vechtreactie, zorgt een toename van adrenaline ervoor dat we sneller en sterker kunnen bewegen dan normaal.
3. Freeze (Bevriezen)
In sommige situaties, vooral als de bedreiging plotseling en intens is, kan ons eerste instinct zijn om te bevriezen. Dit betekent dat we tijdelijk stil blijven staan of stoppen met wat we aan het doen waren. Deze reactie kan ons helpen om onzichtbaar te blijven voor een bedreiging of ons de tijd geven om de situatie beter te beoordelen.
Waarom is dit Belangrijk?
Voor professionals in de acute zorg is het begrijpen van het "Fight, Flight, Freeze" model cruciaal. Het helpt hen niet alleen om hun eigen reacties in noodsituaties te beheersen, maar ook om de reacties van anderen te begrijpen en te anticiperen. Het herkennen van een bevries-, vecht- of vluchtreactie kan hulpverleners in staat stellen om effectievere en empathische zorg te bieden aan patiënten in noodsituaties.
Conclusie
Het "Fight, Flight, Freeze" model is een fundamenteel concept in de psychologie en de acute zorg. Door te begrijpen hoe en waarom we op bepaalde manieren reageren op stress en gevaar, kunnen we beter voorbereid zijn op noodsituaties en effectiever reageren. Deze kennis helpt niet alleen hulpverleners om kalm en efficiënt te blijven, maar draagt ook bij aan een betere ondersteuning en zorg voor de mensen die zij helpen.
"De Magische Auto"
Als ambulancemedewerker beleef je vaak intense momenten, maar soms biedt het leven je ook onverwachte en leuke ervaringen. Dit is het verhaal van zo'n bijzonder moment "De Magische Auto" van NPO Zeppelin, samen met de nieuwsgierige Julie. Julie was altijd al benieuwd geweest naar het werk in een ambulance, en haar wens werd op een wel heel magische wijze vervuld.
In het programma de "Magische Auto" kunnen kinderen hun droom uitlaten komen door op een magische knop te drukken. Zo ook Julie die opeens in onze eigen ambulance verscheen, klaar voor een onvergetelijke reis.
Terwijl Julie vol enthousiasme vragen stelde en meer leerde over ons werk als ambulancemedewerkers, ontvingen mijn collega Thirza en ik een spoedmelding. We snelde ons naar het adres waar we een jongen aan troffen die door zijn vrienden in het gips was gezet als een onschuldige grap.
We vonden hem liggend op een bank in een tuin met gips om zijn armen en borst met heel veel jeuk. Wij besloten, na overleg met Julie, om hem op onze brancard snel naar de dokter te brengen. Aangekomen bij de dokter was Julie vastberaden om de jongen om uit zijn benarde situatie te bevrijden, super hulpvaardig en bewonderenswaardig om te zien.
Aan het einde van deze avontuurlijke dag keerde Julie terug naar haar eigen wereld, en vervolgde wij onze dienst.
Het avontuur met Julie in de "Magische Auto" diende als een herinnering dat het leven vol verrassingen zit, en dat het belangrijk is om open te staan voor bijzondere momenten. Als ambulancemedewerker besef ik dat zelfs in de meest onverwachte situaties een glimlach en hulpvaardigheid een groot verschil kunnen maken.
De Kracht van Overleven
Het vermogen om te overleven is een intrinsiek deel van ons mens-zijn. Het zit diep in onze genen, een erfenis van generaties die voor ons kwamen. Het is de drijvende kracht achter onze veerkracht en vastberadenheid, zelfs in de moeilijkste tijden.
Wanneer we geconfronteerd worden met tegenspoed, met obstakels die onoverkomelijk lijken, beseffen we vaak niet welke ongelooflijke kracht er in ons schuilt. Het is pas als we geconfronteerd worden met de proef op de som, dat we ontdekken tot welke buitengewone daden we in staat zijn.
Overleven gaat niet alleen over fysieke kracht, maar ook over mentale weerbaarheid. Het is het vermogen om stand te houden, zelfs als alles om ons heen in duigen valt. Het is de hoop die ons voortstuwt, de liefde die ons verenigd en de moed die ons inspireert.
Overleven is niet altijd een heroïsche daad, maar eerder een dagelijkse keuze om door te gaan, om te blijven vechten, ongeacht de omstandigheden. Het is het besef dat het leven, hoe fragiel het ook kan zijn, altijd de moeite waard is om te koesteren.
Dus, laten we de kracht van overleven in onszelf erkennen en eren. Laten we beseffen dat we sterker zijn dan we denken, dat we in staat zijn om te volharden en te groeien, zelfs te midden van de donkerste stormen. En laten we, in het besef van onze eigen veerkracht, degenen om ons heen aanmoedigen om nooit de hoop op te geven, want in overleven vinden we de kern van ons menselijk zijn.
Wereld Hart Dag: Samen Streven Naar Hartgezondheid
Op 29 september wordt Wereld Hart Dag over de hele wereld gevierd. Dit is een belangrijke dag gewijd aan het vergroten van het bewustzijn rond hart- en vaatziekten en het bevorderen van hartgezondheid. Het doel is om mensen te informeren over risicofactoren, preventie en het nemen van stappen om een gezond hart te behouden. Hieronder duiken we dieper in op de betekenis van Wereld Hart Dag en waarom het belangrijk is.
Waarom Wereld Hart Dag?
Hart- en vaatziekten, waaronder beroertes en hartaanvallen, zijn wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van sterfte. Miljoenen mensen worden elk jaar getroffen door deze aandoeningen. Het goede nieuws is dat veel van deze aandoeningen kunnen worden voorkomen en beheerst door middel van gezonde levensstijlkeuzes.
Wereld Hart Dag werd voor het eerst gelanceerd in 2000 door de World Heart Federation (WHF) als een wereldwijd bewustmakingsinitiatief. Sindsdien hebben talloze organisaties en individuen over de hele wereld deelgenomen aan evenementen en initiatieven om aandacht te vragen voor dit belangrijke gezondheidsprobleem.
Het Belang van Hartgezondheid
Een gezond hart is essentieel voor een gezond leven. Het hart is een krachtige spier die verantwoordelijk is voor het pompen van bloed en zuurstof naar alle delen van het lichaam. Wanneer het hart goed functioneert, kunnen we genieten van een actief en energiek leven. Maar hartaandoeningen kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en beperkingen.
Het goede nieuws is dat veel risicofactoren voor hart- en vaatziekten kunnen worden beheerst. Deze omvatten het aannemen van een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging, het vermijden van roken en het beheersen van hoge bloeddruk en diabetes. Bewustwording van deze factoren is een belangrijke stap naar het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.
Wat Kunnen We Doen op Wereld Hart Dag?
Wereld Hart Dag biedt een gelegenheid om actie te ondernemen en ons streven naar een gezond hart te versterken en herinnert ons eraan dat we de sleutel tot onze eigen hartgezondheid in handen hebben. Door bewuste keuzes te maken en het bewustzijn te vergroten, kunnen we een gezonder hart en een gezonder leven nastreven. Laten we op 29 september en het hele jaar door ons inzetten voor een gezonder hart voor onszelf en voor anderen.
Onthoud: "Een gezond hart is een gelukkig hart."
Bron: Hartstichting
Graag deel ik deze ervaring van Rianne Doorn, een jonge oefentherapeute bij PMI Rembrandt Fysiotherapie.
“Gistermiddag aan het eind van de dag tussen mijn twee laatste patiënten in hoorde ik een collega die in de zaal om hulp riep. Ik ben er snel heen gerend om te kijken wat er aan de hand was. Er lag een patiënt op de grond met haar ogen open, maar met een lege blik. Mijn collega zegt: 'jij hebt de reanimatiecursus gehad' en doet een stap opzij. Ik ben bij de patiënt neergeknield en heb gevraagd of ze mij hoorde. Ze reageerde niet.
Gelukkig zag ik meteen dat ze wel een ademhaling had en heb ik haar in de stabiele zijligging gedraaid, toen begon ze te kokhalzen. Tussendoor heb ik gevraagd of er bijzonderheden waren die ik moest weten.
Dat ik net bij jou een reanimatiecursus had gevolgd gaf me vertrouwen. Ik bleef rustig en had het idee dat ik goed wist wat ik moest doen en waar ik op moest letten, dit gaf mij een zeker gevoel, ondanks de spanning en adrenaline.
Dus bedankt daarvoor!”
PMI Rembrandt Fysiotherapie
“6 minuten, het verschil tussen leven en dood”
Wanneer er een circulatiestilstand optreed stopt de bloedvoorziening voor het lichaam en raken vitale organen evenals de hersenen zonder zuurstof. Dit betekend dat elke seconde telt en binnen 6 minuten begonnen moet worden met adequaat reanimeren, maar waarom?
Als de hersenen door die circulatiestilstand geen zuurstof meer krijgen, stoppen ze binnen enkele seconden met functioneren waardoor het slachtoffer snel het bewustzijn verliest. Het kleine voordeel is dat de hersenen een noodvoorraad zuurstof van 3 minuten hebben, echter naarmate het zuurstoftekort langer duurt worden eerst de kwetsbare hersendelen aangetast (hersenschors en slaapkwab) wat betekend dat geheugen en cognitie als eerste worden beschadigd. Naarmate het zuurstoftekort voortduurt sterven steeds meer hersendelen af en na 9 minuten spreekt men van hersendood.
Een Witnessed arrest (getuigen zijn van een hartstilstand) is voor het slachtoffer de meest ideale situatie als er door de getuige direct adequaat wordt gehandeld want, mede door de noodvoorraad zuurstof en het gelijk opstarten van de reanimatie (bijvoorkeur dus binnen 3 minuten), zal hersenschade zoveel mogelijk beperkt blijven en is er nadien nog kans op herstel.
Helaas heeft niet iedereen dit geluk en daarom is het van cruciaal belang te streven een reanimatie op te starten binnen 6 minuten. Een goede outcome voor de patiënt is dan in veel gevallen nog steeds zoveel mogelijk gewaarborgd.
Bron: American Heart Association
“Hoe verhoudt leeftijd zich t.o.v. adequaat reanimeren”…die vraag hield mij al een tijdje bezig totdat ik afgelopen week een gemêleerde groep de basis reanimatietraining mocht geven.
Na een voorstelronde, korte uitleg van het doel van deze avond en de reanimatiepresentatie ging de groep om de beurt aan de slag met Harry de reanimatiepop. Tussen de aanwezigen zat een oudere heer waar ik terdege van onder de indruk raakte. Deze heer, laten we hem voor dit moment Kees noemen, had 30 jaar geleden voor het laatst een reanimatietraining gevolgd en was erg gemotiveerd om dit weer op te pakken. Want, zoals hij zei, “iemand helpen in nood kan zijn leven redden” en dat is waar Kees voor staat.
Toen Kees aan de beurt was nam hij plaats aan de zijde van Harry de pop, paste op de juiste wijze de 10 seconden kijken, luisteren en voelen techniek toe en begon, bij geen ademhaling, op een indrukwekkende manier te reanimeren. Juiste snelheid, juiste diepte, met gestrekte armen, zo uit het boekje…let wel… Kees is 78 jaar.
Ik bedacht me op dat moment dat als ik ter plekke onwel zou worden, ik graag Kees aan mijn zijde zou willen hebben. Want mijn kans op een goede outcome, als je op deze wijze wordt gereanimeerd, zou zeker kans van slagen hebben.
Mijn conclusie is dat als je de drive hebt om je medemens in nood te helpen, leeftijd absoluut geen rol hoeft te spelen en je nooit te oud bent om goed te leren reanimeren😉.
Deze week heb ik bij het VUMC in Amsterdam mijn instructeursschap "Stop de bloeding red een leven" behaald. Deze training stond nog op mijn to do lijst aangezien er jaarlijks in Nederland gemiddeld 3500 mensen overlijden aan de gevolge van verwonding waarvan 40% door verbloeding. Denk hierbij aan ongevallen in de privésfeer en bij bedrijven maar ook bij geweldsdelicten. Ondanks de snelle inzet en alarmering van onze ambulancediensten zijn de politie, brandweer of omstanders vaak sneller bij het slachtoffer. Dat maakt het zinvol dat niet-medische hulpverleners weten hoe ze ernstig bloedverlies moeten en kunnen behandelen.
Vanaf nu is deze training ook te volgen bij Frank Oosthoek Trainingen.
VUMC main campus
Hartslag Nu
HartslagNu is het reanimatie oproepsysteem van Nederland
De eerste zes minuten
Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal. Als je binnen deze minuten reanimeert en een AED gebruikt, is de overlevingskans en leven met minimale schade het grootst. Een ambulance kan er niet altijd binnen 6 minuten zijn. Als burgerhulpverlener kun jij dat wel! Je start met reanimeren totdat de professionele hulpverlening het overneemt.
Hoe werkt het oproepsysteem?
Als via 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, roept HartslagNu automatisch burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer op. Zij krijgen een oproep op hun telefoon met de vraag om direct naar het slachtoffer te gaan om te reanimeren of eerst een AED op te halen. Zij reanimeren net zo lang totdat de professionele hulpverlening het overneemt.
Wie kan burgerhulpverlener worden?
Ben jij 18 jaar of ouder en heb jij in de afgelopen twee jaar een erkende reanimatietraining gevolgd? Dan kun jij je als burgerhulpverlener aanmelden bij HartslagNu. Ben je professioneel hulpverlener? Ook dan is aanmelding van harte welkom!
Bron: Hartslagnu
De "Keten van overleven"
De keten van overleven symboliseert de diverse schakels of keten onderdelen die samen tot een betere overleving leiden bij een hartstilstand. Elke keten is zo sterk als zijn zwakste schakel en hoofddoel is dan ook om iedere schakel van de keten zo sterk mogelijk te maken om tot een optimaal resultaat te komen.
Voorkomen is beter dan genezen. In de keten van overleven is het dan ook essentieel om niet alleen vroegtijdig een daadwerkelijke hartstilstand te herkennen, maar ook om ziektes die een oorzaak kunnen zijn van een hartstilstand tijdig te herkennen en te behandelen voordat een hartstilstand optreedt. Denk bijvoorbeeld aan het slachtoffer met pijn op de borst als gevolg van een hartinfarct. Indien niet adequaat wordt opgetreden kan er een hartstilstand ontstaan, wat voorkomen kan worden door vroegtijdige behandeling van het hartinfarct in het ziekenhuis.
Indien een hartstilstand wordt vastgesteld is het noodzakelijk om direct, zonder vertraging hulpdiensten te waarschuwen, zodat de keten van overleven vroegtijdig wordt opgestart en tijd kan worden gewonnen. Het (leren) herkennen van een ademstilstand, agonale ademhaling en een circulatiestilstand is cruciaal.
Direct 1-1-2 (laten) bellen
Bij een bewusteloos slachtoffer moet direct 1-1-2 worden gebeld, omdat een ambulance altijd nodig is. Soms kunt u reanimatie voorkomen door tijdig een hartprobleem te herkennen. Slachtoffers hebben bij hartklachten meestal pijn op de borst, vaak uitstralend naar arm, kaak of rug. Deze pijn duurt ook in rust langer dan vijf minuten. Soms transpireren ze hevig en zijn misselijk. Alarmeer in zulke situaties ook direct 1-1-2.
Direct reanimeren
Bij een circulatiestilstand vergroot de overlevingskans van een slachtoffer als direct met borstcompressies en beademing wordt gestart.
Vroeg defibrilleren
In de meeste gevallen van een circulatiestilstand pompt het hart niet meer effectief door een ernstige verstoring van het hartritme, het ‘kamerfibrilleren’. Het gevolg is dat het bloed niet langer door het lichaam circuleert (circulatiestilstand). Dan is de enige doeltreffende therapie het toedienen van een elektrische schok (defibrilleren). Als dit binnen enkele minuten na het ontstaan van de circulatiestilstand gebeurt, is de overlevingskans groot (meer dan 50%).
Vroege specialistische reanimatie
Ambulancezorgverleners zetten de reanimatie voort. Zij kunnen meer gespecialiseerde technieken toepassen en medicatie toedienen om het herstel te bevorderen. In het ziekenhuis wordt deze voortgezet.